Jedzenie ciast ma wiele zalet, i to nie tylko dlatego, że smakują tak pysznie. Wspólne pieczenie czy spożywanie ciast pomaga budować silne więzi międzyludzkie, w końcu nikt nie wyobraża sobie obchodzenia urodzin bez tortu jedzonego z rodziną i przyjaciółmi.

Ale ciasta to nie tylko smak. Ciasta mają wiele wartości odżywczych, w zależności od składników, jakie zawierają, przykładowo witaminy i błonnik z marchewki, cukinii czy orzechów, magnez i przeciwutleniacze z czekolady.
Chociaż większość z nas uwielbia smak ciast i innych wypieków, staramy się ograniczyć ich spożycie do minimum, ponieważ zazwyczaj są pełne cukru i kalorii. Oczywiście dietetycy nie zalecają jedzenia ciasta każdego dnia, ale jeśli zdecydujesz się poczęstować znajomych i rodzinę domowym ciastem, jest wiele powodów, dla których nie powinieneś czuć się z tego powodu winny. Węglowodany są głównym źródłem energii, a ciasto zawiera ich dużo. Wraz z tłuszczami zwykle występującymi w słodkich smakołykach oznacza to, że kawałek ciasta może zapewnić całemu ciału, w tym mięśniom, mózgowi i układowi nerwowemu, wystarczającą ilość energii. Mleko i jaja są doskonałym źródłem białka, a dodatkowy wapń jest również niezbędny do poprawy stanu kości i zębów. Jeśli poważnie podchodzisz do swojej sprawności fizycznej, dlaczego nie zrobić ciastek wysokobiałkowych? Nie tylko smakują wyśmienicie, ale często zastępują cukier zdrowszymi alternatywami, takimi jak miód.

Owoce dodane do ciasta są doskonałym źródłem witamin i błonnika, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Czekolada pomaga naszym mózgom w uwalnianiu serotoniny i endorfin. Oba te hormony sprawiają, że czujemy się szczęśliwi, co tłumaczy, dlaczego często mamy na nią ochotę, kiedy jesteśmy zestresowani lub przygnębieni. Różne przepisy na ciasta możesz znaleźć w Internecie. Jak widać jedzenie ciasta może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych i pomóc w utrzymaniu formy. Jednak zawsze ważne jest utrzymanie zbilansowanej diety, oraz prowadzenie zdrowego trybu życia, ale spożywanie zbyt dużej ilości ciast i słodyczy może być szkodliwe, nawet jeśli przynosi to korzyści zdrowotne. Dlatego ciasta należy jeść w ograniczonych ilościach w ramach zbilansowanej diety.