Moringa jest pełna właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych i antyseptycznych, a zatem jest bardzo korzystna dla pielęgnacji skóry. Olej można stosować jako środek nawilżający lub w leczeniu problemów skórnych, takich jak trądzik, wysypki skórne i oparzenia słoneczne.

Podczas gdy liść moringi pomaga leczyć ciało od wewnątrz, oleje mogą zwiększyć blask z zewnątrz. Ten tłoczony z nasion i liści olejek bogaty w witaminy i przeciwutleniacze stanowi doskonały środek do czyszczenia skóry, jako nawilżający krem lub zabieg na włosy. Wysoki poziom witaminy C pomaga zwiększyć naturalną produkcję kolagenu i chronić skórę przed stresem oksydacyjnym, zwalczając zmarszczki, zwiotczenie i uszkodzenia słoneczne, a właściwości przeciwzapalne mogą również pomóc w usuwaniu problemów skórnych, takich jak trądzik lub zaskórniki. Olej moringa pomaga również leczyć rany i uszkodzenia skóry, promując wzrost i ruch fibroblastów, komórek odpowiedzialnych za wytwarzanie kolagenu oraz gojenie się ran. Moringa to również idealny suplement żelaza idealny dla wegetarian, którzy mogą potrzebować pomocy w spożyciu żelaza i białka. Oprócz dostarczania żelaza pochodzenia roślinnego, witaminy A i C faktycznie poprawiają poziom wchłaniania żelaza, zwiększają liczbę czerwonych krwinek i zapobiegają rozpadowi czerwonych krwinek w anemii sierpowatej.

W krajach zachodnich liście moringa są suszone i mielone, sprzedawane jako proszek lub jako suplementy diety. Możesz dodać proszek do koktajli lub zup lub użyć go jako herbaty. Do zastosowań kosmetycznych produkty zawierające nasiona lub olej z moringi mogą być świetnym dodatkiem do codziennej pielęgnacji. Jeśli szukasz czystego olejku, poszukaj ekologicznych i tłoczonych na zimno. Na szczęście olej moringa jest bardzo odporny na utlenianie, więc nie musisz się martwić, że zjełczeje, zanim skończysz butelkę. Liście są jadalne na surowo i gotowane, chociaż w Europie najprawdopodobniej znajdziesz je suszone i mielone w proszku lub kapsułkach. Moringa zyskuje popularność zapewniając więcej składników odżywczych i witamin na gram niż wiele innych gatunków roślin.